Néhányan közületek már bizonyosan jártak lengyel barátainknál, aki pedig ezt nem mondhatja el magáról, az a bejegyzés elolvasása után remélhetőleg hamar kipipálhatja ezt a közelsége, vendégszerető légköre és baráti árai miatt vonzó desztinációt. A legkedveltebb úticélok közé a kocsival is könnyen megközelíthető Krakkó és Zakopane környéke, valamint a lengyel főváros, Varsó tartozik. Ebben a bejegyzésben azonban nem a látnivalókat gyűjtöttem össze, hanem a lengyel konyhára összpontosítottam, hiszen minden külföldi úton íratlan szabály az ínycsiklandó, helyi specialitások kipróbálása. Félig lengyel származásomnak és a sokéves, hiteles tapasztalataimnak köszönhetően pedig garantálom, hogy ízek terén sem fog csalódás érni titeket Lengyelországban!
Mi jellemzi a lengyel konyhát?
A mai lengyel gasztronómia kialakulására nagy hatással voltak a környező területek étkezési hagyományai, így például francia, német és orosz vonalak egyaránt fellelhetőek benne. A lengyel konyhában használatos alapanyagok nem különböznek nagyban a magyartól, így az érzékeny gyomrúaknak sincs okuk aggodalomra, hiszen nagyon váratlan ízek érhetnek. A lengyel gasztronómiában nagy népszerűségnek örvend a krumpli, a káposzta, a hús (főleg sertés), és a különböző kásafélék, mint a hajdina vagy az árpagyöngy. Ezeket az alapanyagokat a levesekben is előszeretettel használják, ugyanis a hűvösebb éghajlatnak köszönhetően a lengyel konyhának szerves részét képezik az igen tartalmas levesek, amelyek már önmagukban is laktatóak.
A leves, aminek kihagyásával bűnt követsz el - a Żurek
Személyes kedvencem a lengyel levesek királya - amely egytálételnek is könnyedén megfelel - a kesernyés ízű, krumplit, fehér kolbászt, tojást és szalonnát tartalmazó Żurek. A kissé savanykás ízét a rozslisztből készült kovász adja, melynek elkészítése időigényesebb, így ha szeretnéd a levest magad elkészíteni, ugyanakkor lusta vagy, akkor ajánlott zacskós alapot venni hozzá :)
Barszcz czerwony
A másik említésre méltó leves a Borscs, magyarul céklaleves, ami nemcsak Lengyelország, hanem Ukrajna és Oroszország konyhájának is elengedhetetlen részét képezi. A Żurekhez hasonlóan ismét egy mennyei, és nagyon tartalmas levesről beszélünk. A húsleves alapú lébe kerül a párolt cékla - ettől lesz gyönyörű lila színe -, és a többi zöldség valamint a burgonya.
A teljesség igénye nélkül a kihagyhatatlan főételekkel folytatom az ízelítőt:
Pierogi
Az egyik legnépszerűbb lengyel fogás a sós és édes verzióban egyaránt ellenállhatatlan Pierogi, ami leginkább a magyar barátfüléhez hasonlítható. Legnépszerűbb verziója a Pierogi orosz módra, ami burgonyával és túróval van megtöltve, de nagyon kedvelt a húsos-káposztás és az édes túrós vagy fekete áfonyás változat is. Legfinomabb, ha a vízben való kifőzés után még külön megpirítják serpenyőben. A sósakat ezután pirított szalonnadarabokkal ízesítik.
Bigos
Mint ahogy azt már korábban említettem, a lengyel konyha egyik alapeleme a káposzta, levesekben és főételekben egyaránt gyakori összetevő. A Bigos a székelykáposztához hasonlít nagyon, viszont a paprika kevésbé dominál, a káposzta és hús mellett paradicsomot és gombát is tartalmaz. Jellemző, hogy hatalmas adagokat szoktak belőle főzni, amit bátran lehet fagyasztva tárolni, hiszen csak a káposzta jó újramelegítve :)
És végül jöhet a hab a tortán: a sütemények! Az édesszájúak számára Lengyelország biztosan maga a mennyország lesz!
Sernik
A hagyományos lengyel túrótortához semmi sem hasonlítható! Egy egyszerű túrótortáról van szó, a tradicionális változatban nincsen semmilyen különleges hozzávaló, viszont ez a torta - feltéve, ha jól készítik el! - habosabb, könnyebb, túrósabb, mint amit máshol kaptok! Egy leheletnyi vékony tésztán helyezkedik el a vastag krémes túróréteg, amely egy kis csokoládéval van meglocsolva. Egyszerűen mennyei!
Sękacz
A lengyel nemzeti süteménynek több rokona is létezik, így elképzelhető, hogy már találkoztatok vele - Franciaországban Gateau-a-la-broche, míg Németországban Baumkuchen néven ismert. Ez egy hatalmas, piramis formájú, otthoni körülmények között ritkán készített sütemény,, ami meglepően sok, körülbelül 40 tojásból készül. Az elkészítési módja igen különleges, amit a következő videóban megnézhettek:
https://www.youtube.com/watch?v=_INanG8JcoA
Hova menjetek, hogy biztosan azt kapjátok, amit vártok?
Ha Varsóban jártok, mindenképpen látogassatok el a Zapiecek nevű lánc valamelyik éttermébe, ahol szinte minden tradícionális lengyel étel megtalálható jutányos áron. Nem csak az ételek elkészítési módja, hanem az éttermek atmoszférája is rendkívül otthonos, éppen ezért a helyiek is gyakran látogatják a helyet:
http://www.zapiecek.eu/menu_eng.html
Krakkói látogatásotok során egy gyors, finom ebédre térjetek be Kuchnia u Babci Maliny nevű, apró önkiszolgáló étterembe, amely egy pincében van elrejtve. Stílusra szintén otthonos, mintha a nagymamádhoz mennél vasárnapi ebédre:
http://www.kuchniaubabcimaliny.pl/
Ha megtetszett a lengyel konyha és kipróbálnátok néhány ételt, ezen az oldalon találtok néhány jó receptet, magyarul: https://smacznego.blog.hu/